Image of Maarten Strack van Schijndel

DoeDat

Gegevensdigitalisering: DoeDat richt zich voornamelijk op het digitaliseren van fysieke collecties. Dit digitaliseringsproces is belangrijk omdat het onderzoekers helpt om toegang te krijgen tot de data die ze nodig hebben bij een verscheidenheid aan studies. Een mooi voorbeeld hiervan is dat wetenschappers en beleidsbepalers hierdoor geholpen worden om de biodiversiteit beter te begrijpen, gebruiken, beheren en in stand te houden.

Vrijwilligers: DoeDat is een burgerwetenschapsproject dat vrijwilligers betrekt bij het transcriberen van herbarium- en specimenlabels. DoeDat werkt met verschillende instituten en organisaties die projecten kunnen indienen om afbeeldingen te transcriberen. Enkele van deze projecten omvatten Stad Brugge, het FotoMuseum van Antwerpen, provincie Antwerpen, Natuurhistorisch Museum Luxemburg, CAVA, rozenverenigingen Piaget, Rosa Belgica, World Federation of Rose Societies, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en KOERS Museum voor Wielrennen.

Toegang tot data: Eenmaal vastgelegd, wordt deze data beschikbaar gemaakt via een brede waaier van systemen en zo toegankelijk gemaakt voor de wetenschappelijke gemeenschap en andere geinteresseerden. Deze systemen kunnen websites omvatten zoals DiSSCo Flanders Hosted portal, of The Global Biodiversity Information Facility, Botanical Collections, europeana.eu, and Plants.jstor.

DoeDat werd gefinancierd door de Vlaamse Overheid via het project DOE! (Digitale Ontsluiting Erfgoedcollecties). Het doel van DOE! was om culturele erfgoedcollecties digitaal toegankelijk te maken.